Balans, richting en energie!

Vanessa Teune

December 2023

In de dagelijkse drukte is het niet altijd gemakkelijk om het gevoel te hebben van focus, energie en balans. Er gebeurt veel tegelijk, we houden het liefst álle ballen hoog en dragen veel verantwoordelijkheden. Dat kan het moeilijk maken om balans te vinden en onze energie te behouden. Gelukkig biedt de kerntalentenanalyse een krachtig hulpmiddel om balans, richting en energie (terug) te vinden in ons dagelijks leven.


Ontdek jouw unieke kerntalenten

De eerste stap op weg naar meer richting, balans en energie is het ontdekken van je unieke kerntalenten. Deze kerntalenten

vormen de kern van wie je bent en wat je drijft. Door ze te identificeren en te begrijpen, krijg je inzicht in wat je écht van

nature motiveert en inspireert. Dit stelt je in staat om keuzes te maken die in lijn zijn met je natuurlijke aanleg en passies.


Wat zijn kerntalenten?

Een kerntalent bestaat uit jouw aard (jouw karakter)

+ jouw potentieel (wat kun je van nature ontwikkelen)

+ jouw intrinsieke motivatie (hoe graag wil je het).

Ieder mens heeft sowieso 23 kerntalenten, in kleine, halve of sterke mate.

Ieder kerntalent bevat ook meerdere componenten die de gelaagdheid van jouw persoonlijkheid nog beter kunnen nuanceren. Een kerntalent staat nooit op zichzelf: enkel de combinatie van al jouw 23 kerntalenten klein, half of sterk samen (= 3²³ of 94 miljard mogelijkheden) biedt een uitgebreid zicht op je persoonlijkheid, je talenten en je motivatie. Getrainde

Coretalents-analisten combineren en koppelen de gegevens van de kerntalenten.


Richting: volg je intrinsieke motivatie

Een van de grootste voordelen van de kerntalentenanalyse is dat het je helpt om je intrinsieke motivatie te begrijpen. Wat zijn de activiteiten waar je echt van geniet en waar je natuurlijk goed in bent? Door je te richten op deze gebieden, kun je een richting vinden die authentiek is voor jou. Of het nu gaat om je carrière, je persoonlijke leven of je hobby's, het volgen van je intrinsieke motivatie zal je helpen om vervulling en voldoening te vinden.


Balans: erken je sterke punten en grenzen

Een ander aspect van de kerntalentenanalyse is dat het je helpt om zowel je sterke punten als je grenzen te erkennen. Door te weten waar je natuurlijke kerntalenten liggen, kun je deze benutten om je doelen te bereiken en uitdagingen aan te gaan. Tegelijkertijd is het belangrijk om je grenzen te respecteren en te erkennen wanneer je te veel hooi op je vork neemt. Het vinden van een evenwicht tussen uitdaging en rust zal je helpen om stress te verminderen en je energie te behouden.


Energie: doe wat je echt leuk vindt

Een van de meest krachtige manieren om meer energie te krijgen in het dagelijks leven is door te doen wat je echt leuk vindt. Wanneer je je bezighoudt met activiteiten die in lijn zijn met je kerntalenten, zul je merken dat je meer energie hebt en meer voldoening haalt uit je dagelijkse bezigheden. Dit kan variëren van je werk tot je vrijetijdsbesteding, maar het belangrijkste is dat je jezelf toestaat om te genieten van wat je doet. Idealiter wil je dagelijks minimaal 70% van jouw sterke kerntalenten benutten. Op die manier heb je voldoende energie wanneer je eens wat meer ‘moet’ werken met jouw kleine kerntalenten, die meer energie en moeite kosten.


Conclusie

De kerntalentenanalyse is een waardevol instrument voor het vinden van richting, balans en energie in het dagelijks leven. Door je unieke kerntalenten te ontdekken en te benutten, kun je een leven leiden dat authentiek is voor jou en dat vervulling en voldoening brengt. Dus ga op ontdekkingsreis naar jezelf, omarm je kerntalenten en laat ze je leiden naar een leven dat echt de moeite waard is.