Eén kerntalent staat nooit alleen

Vanessa Teune

Februari 2024

In de zoektocht naar zelfinzicht, energie en balans, wil ik iedereen aanmoedigen gebruik te maken van zijn arsenaal aan kerntalenten. Analisten komen tot 23 kerntalenten met individuele waardes en wat dit aangeeft is altijd bij iedereen weer anders. We bekijken de kerntalenten namelijk niet los van elkaar. Ze beïnvloeden en nuanceren elkaar. Juist het feit dat ze ‘met z’n allen’ worden teruggegeven geeft een genuanceerd beeld van iemands gelaagdheid en diens aard, potentie en intrinsieke motivatie.


Eén kerntalent vertelt niet het hele verhaal

Waarom alles maar combineren en koppelen? Waarom is het geven van de gegevens per kerntalent niet voldoende? Het is toch veel duidelijker om te zeggen dat jij ‘creatief’ bent en ook ‘sociaal’. Wellicht, maar het is naar ons idee juist van belang dat je dankzij een kerntalentenanalyse het antwoord krijgt op de vraag wie je bent én het je helpt om keuzes te gaan baseren op jouw gehele fundament. Containerbegrippen helpen daar niet bij en worden door de analisten dan ook anders aangepakt.

Het nadeel van containerbegrippen is dat we ten eerste allemaal ons eigen beeld hebben over een 'creatief', 'empathisch' of 'sociaal' persoon en ten tweede passen we allemaal wel met een aantal stukjes van onszelf in een plaatje, maar nooit helemaal tot in detail. En laat dat nou nèt de bedoeling zijn van de kerntalentenmethode.

Deze containerbegrippen trekken we in de kerntalentenmethode uit elkaar en nuanceren we juíst. Vanwege de gehele groep aan kerntalenten en hun waardes die elkaar beïnvloeden. Dus je past niet ineens in het "creatieve plaatje" (hoe dat er ook uit moge zien). Je ontvangt een totaalbeeld over jouw kerntalenten rondom creativiteit. En dat zegt ineens veel meer. Stel je voor dat je alleen zou worden beoordeeld op maar één ding. Het zou een eenzijdig beeld geven, een snapshot van wie je bent zonder de volledige context. Eén kerntalent kan niet de complexiteit van de menselijke natuur vastleggen en daarom is het belangrijk om naar het grotere geheel te kijken.


Samenwerking van kerntalenten

Ieder van ons heeft een unieke mix van kerntalenten die samenwerken als een goed geolied mechanisme. Het is als een symfonie waarin elk instrument een specifieke rol speelt om een harmonieus geheel te creëren. Door alleen te focussen op één kerntalent, missen we de synergie die ontstaat uit de samenwerking van al onze kerntalenten.


Dynamiek van ontplooiing

Wij mensen evolueren en ontwikkelen zich na verloop van tijd. Wat ons vroeger definieerde, kan aangevuld worden met nieuwe ontdekkingen en ervaringen. Door de gehele kerntalentenconstellatie te begrijpen krijgen we inzicht in de dynamiek van iemands groei en ontwikkeling. Het is als het ontrafelen van een boeiende levenspuzzel.


Intrinsieke motivatie in context

Intrinsieke motivatie, de drijvende kracht achter ons handelen, wordt niet alleen bepaald door één kerntalent. Het is het samenspel van verschillende kerntalenten dat de diepere motivaties onthult. Alleen door naar het bredere palet van kerntalenten te kijken, kunnen we een compleet begrip krijgen van wat ons werkelijk inspireert.


Aard en potentie in samenhang

Iemands aard en potentie zijn verbonden met de diverse facetten van hun kerntalentenconstellatie. Eén kerntalent kan een bepaalde kant van iemands persoonlijkheid weerspiegelen, maar het is de combinatie met andere kerntalenten die een vollediger beeld geeft. Begrijpen hoe deze kerntalenten samenwerken, geeft inzicht in iemands unieke aard en onbenut potentieel.


Conclusie

Het geheim van een diepgaand begrip van iemands aard, potentie en intrinsieke motivatie ligt in de erkenning van de gehele kerntalentenconstellatie. Een enkel kerntalent kan slechts een glimp bieden, maar het is de samenwerking en interactie tussen al onze kerntalenten die een veelzijdig en rijk portret schildert. Dus laten we niet vergeten dat het geheel vaak meer is dan de som der delen, en in de wereld van kerntalenten is dat geen uitzondering, maar eerder de regel.