Het geheim van de kerntalenten methode

Vanessa Teune

Januari 2024

Als er één ding is wat een kerntalentenanalist niet doet, is het toelichten hoe de methode en het analyseren in z’n werk gaat.

Al is dat wel exact wat veel van onze cliënten willen weten😊

Want hoe kom je, na een uitgebreid interview over activiteiten die je deed als kind en wat dat specifiek zo leuk maakte, tot een complete kerntalentenconstellatie over iemand als volwassene?


Het antwoord daarop is behoorlijk uitgebreid en vergt het volgen van een volledige opleiding tot kerntalentenanalist.

Dat is logischerwijs ter bescherming van de methode zelf. Deze methode is namelijk ook niet in één dag geboren, maar in tientallen jaren ontdekt, ontwikkelt, getest, gemeten, erkend, geprezen en verfijnd. Het doet jou geen eer aan wanneer er "maar wat gedaan wordt" en zonder opleiding kun je nu eenmaal geen goede analyse maken van de gegevens.

Wat ik er wél over kan aangeven is dat we de analyse inderdaad baseren op jouw kindertijd. Waarom we dat doen? Dat komt omdat een kind niet creatief wordt door met lego te spelen,

het kiest voor lego omdat het creatief ís. Als kind kies je onbewust voor speelgoed/spelletjes/interesses/activiteiten die bij je passen. Wat jij als kind tussen 4 en ca. 12 jaar écht leuk vond, verraadt jouw unieke kerntalentenprofiel.


Wat zijn kerntalenten?

Een kerntalent bestaat uit jouw aard (karakter) + jouw potentieel (wat kun je van nature)+ jouw intrinsieke

motivatie (hoe graag wil je het). Ieder mens heeft sowieso 23 kerntalenten, in kleine, halve of sterke mate.

Ieder kerntalent bevat ook meerdere componenten die de gelaagdheid van jouw persoonlijkheid nog beter kunnen

nuanceren. Een kerntalent staat nooit op zichzelf: enkel de combinatie van al jouw 23 kerntalenten klein, half of sterk samen

(= 3²³ of 94 miljard mogelijkheden) biedt een uitgebreid zicht op je persoonlijkheid, je talenten en je motivatie. Getrainde

Coretalents-analisten combineren en koppelen de gegevens van de kerntalenten.


Wat maakt deze methode anders?

In de zoektocht naar persoonlijke groei en ontwikkeling zijn er talloze methoden en benaderingen beschikbaar. Eén methode

die de aandacht heeft getrokken en steeds meer erkenning krijgt, is de Kerntalentenanalyse van Coretalents. Deze unieke

methode biedt een wetenschappelijk erkende benadering van het begrijpen en ontwikkelen van jezelf. Wat maakt deze

methode zo bijzonder en waarom wordt het beschouwd als het geheim achter persoonlijk succes?


De basisprincipes

De Kerntalenten Methode, ontdekt door Danielle Krekels, is gebaseerd op het feit dat ieder individu unieke kerntalenten bezit

die het fundament vormen van hun persoonlijkheid. Deze kerntalenten zijn aangeboren en blijven gedurende het hele leven

consistent aanwezig. Het identificeren en begrijpen van deze kerntalenten stelt mensen in staat om hun ware zelf te

omarmen en te streven naar doelen die in lijn zijn met hun intrinsieke motivatie.


Zelfontdekking en authenticiteit

Het geheim van de methode ligt in de nadruk op zelfontdekking en authenticiteit. Door een grondige analyse van iemands kerntalenten kunnen erkende Coretalents-analisten de activiteiten identificeren die hen vreugde, energie en vervulling brengen. In plaats van zich te richten op externe verwachtingen of trends, worden individuen aangemoedigd om hun eigen pad te volgen en te streven naar wat hen oprecht gelukkig maakt.


Het belang van positieve psychologie

De kerntalenten analyse sluit nauw aan bij de principes van positieve psychologie. In plaats van zich te richten op het corrigeren van tekortkomingen, benadrukt deze methode het versterken van de positieve aspecten van een persoonlijkheid.

Het draait om het vergroten van zelfbewustzijn en het stimuleren van zelfacceptatie, waardoor een solide basis wordt gelegd voor zelfgroei.


Toepassing van de analyse

Een ander aspect dat de Kerntalentenanalyse methode onderscheidt van andere methoden, is de veelzijdigheid ervan.

Of het nu gaat om loopbaanontwikkeling, persoonlijke situaties en/of relaties, de methode is toepasbaar op verschillende levensgebieden. Door te begrijpen welke kerntalenten iemand uniek maken, ligt het binnen handbereik keuzes te maken die in lijn zijn met iemands ware aard, wat leidt tot een verhoogd gevoel van voldoening.


Het proces van Kerntalentenanalyse

De analyse van kerntalenten omvat gestructureerde interviews en controle momenten. De kerntalenten en hun waardes maken mensen bewust van hun sterke, halve en kleine kerntalenten evenals hun diepere drijfveren. Het proces stimuleert niet alleen zelfreflectie, maar ook dialoog en samenwerking met bijvoorbeeld coach, collega's, naasten et cetera. Het geeft woorden aan het fundament waarop iemand mag gaan (verder)bouwen.


Conclusie

Het geheim van de Kerntalentenanalyse methode schuilt in de kracht van zelfontdekking en authenticiteit. Door te focussen op intrinsieke motivatie, zelfbewustzijn en positieve psychologie, biedt deze methode een waardevol kader voor persoonlijke ontwikkeling. Of je nu streeft naar professioneel succes, betere relaties, of 'gewoon' een dieper begrip van jezelf; de Kerntalentenanalyse kan dienen als een kompas op je reis naar een vervuld en authentiek leven. Het is een krachtig instrument dat niet alleen de oppervlakte raakt, maar ook de kern van wie je werkelijk bent.

unsplash